måndag 3 november 2008

Bra Boys

Ojojoj, den här dokumentären är en must-see för egentligen alla skulle jag vilja säga, men kanske mest för dom som gillar surfing och vill ta del utav historien bakom surfarna från Maroubra i Australien. Filmen är producerad av Sunny Abberton, som är en utav Abberton-bröderna som var med och grundade "Bra Boys". Sunny, Koby och Jai Abberton är alla professionella surfare, där Koby kanske är den mest kända. De kom från fattiga familjer och hade i stort sett ingenstans att ta vägen, så "Ma", mormor till Abberton-bröderna, ställde upp så alla i hela surfgänget fick komma hem till henne och hänga samt må bra.

Surfare i Australien kämpade för sin rätt i samhället, och man var rankade som skummen i stort sett. Man fick kämpa för sin rätt till att få surfa på stränderna. Det infördes lagar, t.ex. där man inte fick surfa under en viss tid på dagen, även en lag där alla som surfade var tvungna att ha kjol på sig. Surfarna var inte sena med att svara genom att alla bar kjol på sig när de surfa. Något som man inte hade räknat med kanske när man införde lagen. Den togs bort snart därefter.

Efter en hel del bråk bestämde sig surfarna att starta "Bra Boys", som var en titel för de som försvarade sin rätt till beachen samt att det var bara lojala killar som fanns med, vilket gjorde att man alltid hade folk bakom sig ifall något skulle ske. Ordet "Bra" kommer från ändelsen till Maroubra. De startade med 10, och växte snabbt till 50 och 100 medlemmar.

Den största smällen för "Bra Boys" kom 2003 när Jai Abberton sköt ihjäl en snubbe (Tony Haines) som skulle utföra våldtäckt på en tjej, (och var en ful fisk för övrigt). Jai blev då häktad och anklagad för mordet, men fick vänta på domen i två år. Samtidigt blev hans bror Koby anklagad för att ha förhindrat rättvisans gång. Koby bestämde sig då för att dra ut i världen och surfa dom sjukaste vågor någon hade sett. Han visste ju trots allt inte om han skulle åka in i fängelse eller inte, så han slog på stort när han ändå kunde. Koby klarade sig iallafall undan från straff, och rättegången på brodern Jai blev en lång väntan, där många känslor var inblandade. I maj 2005 hölls rättegången och Jai blev friad från alla anklagelser, och det blev ett sjujäkla firande där advokaterna till Jai sa att "det var den mest känslofyllda kväll och fest de hade varit på".

Denna film/dokumentär var så jäkla bra så det går inte att sätta ord på den. Så jäkla mycket känslor i den, samt grymt bra surfing så det är sjukt. Inte minst i scenen när Koby precis innan sin rättegång ställs mot giganten Kelly Slater, och bokstavligen pissar på honom i en tävling på Kobys hemmaplan. Känns fortfarande sjukt att få reda på att man i stort sett över hela världen ser surfare som jäkligt coola, blivit behandlade som skit och slödder i Australien, och man inte ens setts som en del av samhället. Nej se den för tusan!



Filmen/dokumentären får 5 feta popcorn av 5 möjliga!

//J

1 kommentar:

Anonym sa...

Grym dokumentär. Kan bara instämma i det du skriver. Kan även rekommendera Dogtown and Z-Boys. Men den har du kanske sett. Du kan kolla mer info om den på dokukoll.se

 
Blogglista.se