onsdag 5 november 2008

The Smiths

Vi säger så här, ”Låt oss hitta på en titel, säg ’Shoplifters of the world unite’. Därefter sätter vi oss ned och diskuterar vad titeln ska handla om och hur musiken ska va.” Det var så man gjorde i bandet The Smiths för att skapa sina hyllade låtar. Bandet bestod av fyra personer men det är främst två personer som ska uppmärksammas. Det är Johnny Marr, som stod för musiken, samt Morrissey som stod för de vassa skarpsinniga texterna.

I England hyllas de som den största visionären för brittpopen, som fick en stor uppgång med ökad popularitet hos gruppen. Själva så inspirerades gruppen inte av andra musikgrupper utan mer av kulturpersonligheter som filmstjärnor, författare, dramatiker och konstnärer. Det var också dessa som fick pryda deras album då The Smiths själva vägrade att avbildas på framsidan. Under 1980-talet när new romantic-eran var som starkast och man ville väcka intresse genom att klä sig annorlunda, tänk David Bowie och Duran Duran, så gick gruppen emot detta genom att klä sig ordinärt. Man ville visa att man hellre lägger ned ett budskap och känsla i texterna och musiken än att ödsla tid på ytligheter.

Det finns hur mycket som helst att skriva om bandet, allt ifrån en livsstil i celibat till heroinmissbruk. Hur som helst så släpptes en ny best off-skiva med bandet nu i veckan, så jag tycker att vi ska passa på att uppmärksamma detta band för deras bidrag till musiken. Karriären tog fart genom att man 1983 släppte singeln ”Hand in Glove”. Därefter gick det spikrakt uppåt för gruppen med kommande singlar som ”This Charming Man" och ”What Difference Does It Make”. Även om låtarna blev populära kom de aldrig att hamna bland de top 10 på Brittiska singellistan. Och det är lite av det som kännetecknar The Smiths, de är stora influenser hos andra musiker men går inte riktigt hem hos allmänheten. Bandet släppte totalt 4 stycken album, ett varje år från 1984 till 1987, och då existerade bandet bara i drygt 5 och ett halvt år. Deras bästa skiva ”The Queen is Dead” nådde bara upp till en andra plats på albumlistan. Bästa låten enligt mig, ”Stop me if you think you’ve heard this one before” eller "Shoplifters of the world unite".




Fan Morrissey är verkligen en ikon.
//A

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se