fredag 24 oktober 2008

Stop-Loss

Djup krigsfilm som handlar om hur påfrestande det är att vara soldat, och lite hur kriget i Irak är. Man får följa squad-leadern Brandon King (spelas av Ryan Phillippe) när han är i Irak och krigar. En dag när de hade byggt upp en vägspärr så passerar en bil med irakier i som öppnar eld. Brandon och hans trupp följer efter irakierna och hamnar i ett bakhåll, där Brandon förlorar några man. Men några överlever, däribland hans bästa vän, och även han truppledare, Steve Shriver (spelas av Channing Tatum).

De kommer hem till Texas som hjältar, och det ordnas festligheter för soldaterna. Brandon blir hyllad til skyarna av bl.a. Senatorn Orton Worell, som lovar han att om han behöver hjälp med något så är det bara att höra av sig. Festen går vidare och Steve och Brandon tycker det ska bli sjukt skönt att slippa kriga igen. MEN, när Brandon ska pricka av sina krigsgrejer och lämna in dom så får han reda på att han ska iväg på ett nytt uppdrag (han blir inkallad på ett s.k. "stop loss"). Något som han inte hade trott i sina vildaste drömmar. Han blir djupt besviken och försöker lirka sig ur det, men han lyckas inte så bra. Nu blir han efterlyst i hela Texas, och han måste fly för att inte hamna i fängelse. Han kommer på att han har ett kort i senatorn, så han bestämmer sig för att försöka fly till Washinton och snacka med han. På resan har han med sig Steves tjej Michelle (spelas av Abbie Cornish) för att han måste ha någon som kör när han ligger lågt. Men är verkligen senatorn ett så säkert kort?

Grymt bra film! Mycket känslor som kommer, och man får en inblick hur livet är och kan bli som en frivillig soldat i USA's armé. Det måste vara helt sjukt att vara borta i krig och sen komma hem till vardagen och samtidigt ha alla kulspruteljud, och bilder från människor man sett och eventuellt mördat, i huvudet. Allt detta får man sig en inblick i denna film. När man samtidigt tänker sig hur många soldater som har varit med om liknande grejer, och blivit stop-lossed, så blir det ännu sjukare.



Filmen får 4 bombade popcorn av 5! Säger bara se den! Så jäkla bra film!

//J

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se